SÖNDAGSSCONES (SÅHÄR PÅ EN TISDAG)



På begäran kommer mitt simpla recept på scones. Nu utmanar jag Elin och Jenny att dela med sig av sina brödrecept.

SKÖNA SÖNDAG

Sisådär, nu har jag bakat scones och ska strax äta scones med marmelad och färskost. Jag har verkligen underskattat degkrokarna till elvispen. De är alldeles utmärkta att blanda sconesdeg med istället för att bli kletig och smetig om fingrarna. Nu väntar jag bara på min karl som pluggar flitigt i skolan. Vi ska smälla i oss scones och se senaste Beck-filmen. Vi har dessutom hunnit tvätta och städa hela lägenheten. Vi är så värda en stor godispåse i soffan.

FETTISDAGEN

Ordet semla är den vanligaste benämningen i Sverige som helhet och kommer antagligen från latinets semila som betyder fint mjöl. Ordet semla betydde från början en brödbulle, närmare bestäm vilken brödbulle som helst. Denna betydelse av ordet finns kvar i finlandssvenskan där en semla är en vanlig råg- eller vetebulle (tänk på det om du ska till Finland!). Finlandssvenskar kallar den svenska semlan för fastlagsbulle. I södra Sverige säger man sedan gammalt också fastlagsbulle, även om ordet semla gör kraftiga insteg idag. En annan vanlig synonym är fettisdagsbulle.

 

Ordet "hetvägg", som i vissa delar av landet används som ett namn på efterrättskombinationen semla med varm mjölk, är en språklig lek med tyska och kom från bullarnas form på 1700-talet. De ofta ganska torra bullarna (mandelmassa och grädde hade ännu inte introducerats) värmdes upp tillsammans med mjölken i en kastrull, och för att så många bullar som möjligt skulle få plats i kastrullen hade de gjorts kilformade, det vill säga närmast trekantiga.


Källa: Wikipedia


Jag kallar det semla och ska alldeles strax ät dagens första med mandelmassa och grädde i. Jag börjar alltid med att äta upp locket först och sedan resten. Att äta semla är ju faktiskt en konst i sig. Jag gör det oromantiskt nog tillsammans med min kurslitteratur. Hur äter du helst din semla och vad vill du ha för fyllning i den?


Finn ett fel i bilden.

DET Ä BARA Å TRYCKA

Årets bästa dag! Man får äta precis hur många semlor man vill utan att ha dåligt samvete. På grund av att jag pluggat fram till nu har jag inte hunnit äta någon än. Men jag bakade släta bullar i helgen så när jag kommer hem från jobbet ska jag definitivt trycka i mig både en och två semlor.

GLAD ALLA HJÄRTANS DAG


FÖRSTA KLASSENS OVÄDER OCH BULLAR

Jag sitter och pluggar. Sammanfattar kurslitteraturen inför tentan nästa fredag. Det går faktiskt ganska bra och jag peppar mig själv med nybakade vaniljbullar och mjölk. Snart kommer hela min blogg antagligen vara full av nyabakt bröd och ge sken av att jag aldrig gör något annat än bakar. Men så är det såklart inte. Jag bara gillar att baka någon gång ibland. Och så blir det så fina bilder på nybakat bröd. Trots att det inte är någon höjdare att behöva plugga på helgen är detta en ganska tacksam dag att göra det på. Vad som kallas "oväder klass I" härjar utanför mitt fönter. Det blåser så att man blir kall ända in i benmärgen. Men bullar värmer hjärtat.


DET HÄNDER GREJER

Det där med att vara en hälsosam människa som tränar och i låtsas att frukt också är godis är ingen dans på rosor. Sedan jag kom igång med träningen för tre veckor sedan har jag haft träningsvärk i 14 av 21 dagar. Mest träningsvärk men också lite ont i fötterna. Jag köpte tydligen en skostorlek för liten och gick på ett air-pass och fick ont i tårna. Som tur var lyckades jag göra dem rena och fina och fick byta dem till en storlek större. Idag har jag mest träningsvärk efter ett styrkepass igårkväll. Men det bästa är att det faktiskt värker lite i kroppen. Då vet man att det händer grejer.

DET TOG BARA STOPP

Vi har avloppsstop i köket. Och det jädrans avloppsstoppet löser sig inte med Gripens otäckt frätande propplösare. Inte nog med att det tar minst trettio minuter för vattnet att rinna ur diskhon efter att vi diskat så orsakar stoppet viss osämja i vårt hushåll. Jag kommer hem efter en lång skoldag och en dryg timmes svettigt träningspass toppat med extrem hunger och blir helt plötsligt anklagad för att ha orsakat stoppen. Och självklart anklagar jag S lika mycket för att ha orsakat det. Vi kan nog konstatera att det är vi tillsammans som, efter att ha bott ihop i lägenhet i två och ett halvt år, presterat stoppet i avloppet. Men ibland är det ju så himlans skönt att ha någon annan att skylla på.

ANGÅENDE KAMPANJSITER

Företag börjar mer och mer att arbeta med så kallade kampanjsiter vid kampanjer. Ett spännande verktyg tycker jag. Följande är faktiskt ett riktigt trevligt exempel på en sådan:

http://www.dearstevejobs.com/

MANGAINSPIRERAT





IKEA lanserar en ny serie metervaror - Charlotta. Mangainspirerade mönster av formgivaren Åsa Ekström. Jag är speciellt förtjust i tyget med skyskraporna i vänstra hörnet.

BE NICE. BE COOL. BE HAPPY.

Igår var ingen bra dag. Det var en massa saker som bara gick fel och som jag inte hann med. Därför har jag gjort en sån där frukost som gör att dagen inte kan bli annat än bra. En rejäl kanna kaffe, gott bröd, vällagrad ost, avocado och en massa färsk frukt.

RSS 2.0